Ajurvédska strava – ako sa odlišuje od iných zdravých stravovaní?

By : | Komentáre vypnuté na Ajurvédska strava – ako sa odlišuje od iných zdravých stravovaní? | On : máj 18, 2017 | Category : Zaujímavosti

Ajurvédska strava je metóda zdravia a dlhovekosti, ktorá sa v poslednej dobe teší obľúbenosti. Svoju popularitu si získala nielen vďaka tomu, že je moderná, ale aj preto, že funguje. Jej neoddeliteľnou súčasťou je zdravá životospráva.

Správne jedlo vám dokáže poskytnúť nielen dostatočné množstvo energie, ale taktiež očisťuje vaše telo od škodlivých látok a pomáha tak minimalizovať zdravotné problémy. Táto metóda stravovania pochádzajúca z Indie využíva tisícročné overené recepty, ktoré sú založené predovšetkým na ryži, koreninách a dusenej alebo varenej zelenine.

Ajurvéda sa zakladá na správnom jedle, ktoré je nevyhnutnosťou pre všetky liečebné terapie. V živote je podľa tejto metódy strava primárnou a zároveň najdôležitejšou formou lieku. Podobne, ako jóga, zdôrazňuje sa tu najmä dôležitosť vegetariánskej stravy.

Stravovanie rozdeľuje potraviny podľa šiestich chutí:

  1. slaná,
  2. sladká,
  3. ostrá,
  4. kyslá,
  5. horká,
  6. trpká.

Okrem chutí sa taktiež strava rozdeľuje podľa štyroch ročných období.

Jar predstavuje nový začiatok, v ktorom príroda opäť ožíva. Je to čas pre uvoľnenie nadbytočnej energie, ktoré sa prejaví znížením váhy, ale žiaľ aj narušením sily trávenia, kvôli čomu dochádza k prechladnutiu alebo chrípke. Ajurvéda odporúča jesť ľahké, čerstvé a ostré jedla s tmavou listovou zeleninou. Taktiež je dobré začať s cvičením alebo detoxikáciou.

Počas leta naše telo a metabolizmus v dôsledku vysokej teploty zlenivie a potrebuje schladiť. Preto by sme mali počas tohto obdobia jesť menej a dopriať si ľahké a studené jedlo ako čerstvé ovocie, ryžu, tofu, mätový čaj. Ak ste milovník kofeínu, ajurvédska káva je samozrejmosťou.

Jeseň je zas predchodcom zimy, v ktorom nastupuje chladnejšie počasie sprevádzané vetrom. Ako vhodné jedlo sa odporúča tekutá, kašovitá, mastná alebo teplá strava akými je polievka, cestoviny, celozrnné obilniny a sladká zelenina.

zime dokáže zdravý človek tráviť väčšie množstvo jedla, vďaka čomu si poradí ľahšie aj s ťažším jedlom. Počas chladných mesiacov toho zjeme jednoducho viac a mali by sme sa zamerať na teplé varené obilniny akými sú ovos, ryža a rôzne polievky. K jedlu si môžeme dopriať teplé mlieko, med a čaj. Pôst v tomto období nie je vhodný.

Pokiaľ ste fanúšikom zdravého stravovania a myslíte si, že je na čase vyskúšať niečo iné, poprípade sa začínate zaujímať o zdravé jedlo, ajurvédska strava je pre vás vhodnou metódou.

 

Share This Post!