Zdielajte

Každý z nás by chcel žiť zdravo a dožiť sa vysokého veku, no nie všetci sme ochotní niečo pre to spraviť. A najmä nie tí, ktorí by túto zmenu najviac potrebovali. Množstvo lekárov, odborníkov na zdravú výživu či fitness trénerov, sa zaoberá zdravou výživou a s tým spojeným životným štýlom, no asi Vás prekvapí fakt, že ich úsilie nedosahuje veľkú odozvu. Aspoň nie takú, aká by bola adekvátna k ich vynaloženému úsiliu.

S rovnakým nápadom prišiel aj usmievavý šéfkuchár Jamie Oliver. Napriek tomu, že pochádza z Anglicka, svoje úsilie v boji s obezitou sa rozhodol realizovať za účasti amerických detí v Západnej Virgínii, ktorá je najnezdravejším štátom v celej Amerike. Ako tvrdí, je nutné začať od detí. Kľúčovým v procese zmeny myslenia a stravovania je vzdelanie v tejto oblasti. Jeho idey sú známe po celom svete. V roku 2010 vyhral ako rečník Konferencie TED špeciálnu cenu a deň 17. marec vyhlásil za Deň stravovacej revolúcie.

Deti zväčša za svoje prebytočné kilá nemôžu, nakoľko ich rodičia formujú a dávajú im určité vzory. No s hamburgermi a hranolčekmi na tanieri im iba ničia  a skracujú život. Málokto si to uvedomuje, ale je to pravda. V minulosti mali ľudia vo väčšine prípadov vlastné záhrady, chovali hydinu, ošípané, všetko boli domáce produkty. V kuchyni sa teda používali domáce suroviny, čerstvá zelenina, domáce mlieko, syr, tvaroh, mäso, vajcia… Teraz kupujeme dovážané nezdravé potraviny “s bonusovými prísadami” a dopláca na to zase naše telo. Choroby spôsobené nevhodnou stravou sú globálnym problémom, nielen problémom Spojených štátov.

Jamie na svojom projekte pracuje už vyše 10 rokov. Okrem toho, že tradičné domáce varenie či vlastné produkty zlyhávajú a striedajú ich fastfoody, školské jedálne tiež neprispievajú k dobrému zážitku z jedla u detí. A nie je to vinou kuchárov a kuchárok, ale financií. Strava totiž závisí od rozpočtu, ktorý riadia účtovníci a kalkulačka ich ďalej nepustí. Obyčajný kuchár potom z nízkeho rozpočtu nedokáže pripraviť kvalitné a chutné jedlo a tu je ten problém. O tvorivosti sa tu nedá hovoriť a miesto zeleniny a chleba deti dostávajú pizzu alebo hranolčeky. Deti dokonca nepoznajú niektoré druhy zeleniny, veď ako by aj mohli, keď sa s nimi ešte nestretli – nemajú záhradu, mama doma nevarí, v škole zeleninu používajú zriedka. Jamie sa snaží preto deti naučiť niečo o tom, čo jedia, rozpoznávať ovocie a zeleninu.

Čo teda treba zmeniť? Nepôjde to samo a nepôjde to s pomocou jedného človeka. Treba napríklad zamestnať experta na potraviny, ktorý by Vám v obchode pomohol vybrať kvalitný tovar, ukázal, ako variť rýchle a chutné sezónne jedlá, ktoré zvládnu aj zaneprázdnení ľudia. Všetko je to o vzdelávaní. Začnite aj vy doma, navštívte svoju mamičku či babičku a opýtajte sa jej na niekdajšie recepty, učte sa od nich a učte svoje deti.

Záplave nezdravej stravy sa nevyhlo ani Slovensko a dôsledkom sú alarmujúce štatistiky, ktoré udávajú, že obezitou trpí každé desiate dieťa. Zlé stravovanie, nesprávny životný štýl, žiaden pohyb. To sú faktory, ktoré sa na týchto číslach najviac podieľajú. A nejde len o estetický problém, s nadváhou je spojených niekoľko ďalších chorôb a zdravotných ťažkostí.

Zdroj: babyweb.sk

Foto: crashonline.de