Zdielajte
Obľubujete kávu? Tieto spôsoby prípravy kávy by ste mali poznať!
Obľubujete kávu? Tieto spôsoby prípravy kávy by ste mali poznať!

Káva môže pomôcť zvládnuť náročné dni a väčšina ľudí na celom svete si dnes bez kávy nevie predstaviť začať svoj deň. Neexistuje však iba jeden spôsob prípravy kávy a každému môže vyhovovať iná metóda.

Ak aj vy patríte medzi milovníkov tohto napoja, tieto obľúbené spôsoby prípravy by ste určite mali poznať.

Zalievaná káva

Zalievaná káva je najčastejší spôsob prípravy kávy, ktorú poznáme pravdepodobne všetci. Ide o variant kávy, ktorý sa pripravuje zaliatím mletej zrnkovej kávy vriacou vodou. Pri príprave zalievanej kávy je podstatnö jemné mletie, aby sa káva dostatočne vylúhovala. Treba dbať na kvalitné kávové zrnká, ktoré by nemali byť prepražené ani zvetrané. Ideálne je namlieť zrnká krátko pred prípravou. Kávu (10-15g) by ste mali zaliať pri teplote asi 95°C a nechať odstáť aspoň 3 minúty, kým sa káva usadí. Takto pripravenú kávu by ste mali vypiť čo najrýchlejšie.

Turecká káva

Zabudnúť netreba ani na milovníkov naozaj silnej čiernej kávy. Práve s tureckou kávou sa spája začiatok histórie pitia kávy a ide pravdepodobne o najstarší spôsob prípravy, tak ako ju pripravovali Arabi a Turci. Najčastejšie sa turecká káva pripravuje v tureckom hrnci tzv. džezve. Po zaliatí horúcou vodou sa objaví nezameniteľná aróma a chutná pena na vrchu. Ak sa obávate nízkej kvality či nedostatočnej chuti, vedzte, že práve vďaka džezve získate skvelo vyzerajúcu a excelentnú kávu.

Espresso

EspressoKaždý, kto pije kávu, určite pozná espresso kávovar. Dnes ho nájdete v rôznych tvaroch, veľkostiach, s množstvom funkcií a trikov. Najčastejšie rozlišujeme medzi pákovým kávovarom a plnoautomatickým kávovarom, ktorého obsluhu zvládnete aj v pohodlí domova. V princípe ide o jednoduchý proces, kde horúca voda preteká cez filter, čoho výsledkom je pravé silné espresso s bohatou chuťou kávy.

Filtrovaná káva

Ak v posledných rokoch príprava kávy zažíva veľký boom, tak je to práve filtrovaná káva. V mnohých kaviarňach ju nájdete v ponuke hneď za stále najobľúbenejším espressom. Ide o kávu, kde pri extrakcii nie je využitý žiadny tlak, iba prirodzený proces lúhovania vo vode. Výhodou filtrovania je získanie čistej kávy bez pevných častíc, ktorá je vhodná najmä pre ľudí, ktorí majú problémy so žalúdkom alebo žlčníkom. Chuť kávy je menej výrazná a často bez aromatických olejov.

Tip: Radi sladíte? Vyskúšajte tieto prírodné sladidlá.

Mokka pot

Ak nechcete minúť niekoľko stoviek eur za kávovar, no túžite po kvalitnom espresse, mokka konvička, tzv. mokka pot, je tou správnou voľbou. Princíp prípravy kávy spočíva v tom, že sa v spodnej časti kávovaru zohrieva voda, ktorá je vytlačená parou cez kávovú usadeninu do hornej časti kávovaru. V konvičke tak dokážete efektívne pripraviť kávový nápoj podobný espressu. Má silnú a výraznú chuť a tento spôsob prípravy je veľmi populárny najmä v Taliansku.

Výhodou je, že mokka kávovar dokáže uvariť viac šálok kávy naraz a celý proces trvá iba pár minút. Okrem toho si tento malý kávovar môžete zobrať so sebou prakticky kamkoľvek.

Aeropress

Aj aeropress je v poslednej dobe veľmi obľúbený medzi ľuďmi, ktorí radi cestujú. Niet sa čomu čudovať, pretože práve vďaka aeropressu si môžu milovníci kávy rýchlo a jednoducho dopriať výnimočnú chuť a kvalitu kávy. Aeropress je trojdielny kávovar a o vynikajúcu chuť sa postará správna teplota vody, tlak vzduchu a hrúbka mletia. Aeropress je považovaný za jeden z najrýchlejších kávovarov, takže vám kávu pripraví za pár minút.

Vietnamský phin

Vietnamský phin je tradičný kávovar na prípravu vietnamskej kávy. Keďže tento kávovar uvarí jednu šálku kávy, stal sa perfektným doplnkom pre jednotlivca, ktorý ocení rýchly a jednoduchý spôsob prípravy. Káva sa po uvarení môže podávať horúca alebo s ľadom a mliekom. Na rozdiel od iných kávovarov si príprava kávy pomocou phin-u nevyžaduje toľko zručností, jednoducho kávu zalejete horúcou vodou a čakáte. Pri príprave sa nepoužívajú papierové filtre, čo poteší ekologických nadšencov.

Kávové vrecká

Podobne ako pri čajových vreckách, aj v tomto prípade ide o mletú kávu zabalenú vo filtračnom vrecku, ktoré sa namočí do vody. Na rozdiel od bežnej instantnej kávy tieto vrecká obsahujú skutočnú kávovú usadeninu a nie iba práškovú verziu. Kávové vrecúška sú dostupné aj v malých baleniach alebo si ich môžete vyrobiť aj sami. Kávu vo vrecúškach stačí zaliať horúcou vodou, dodržať dobu odporúčanej extrakcie a káva je hotová.

French Press

Ďalšia populárna metóda, ktorá sa využíva prevažne v domácnostiach je pomocou french pressu. Použitie french pressu je jednoduchý a rýchly spôsob, ako získať šálku kvalitnej kávy pripravenú v pohodlí domova. Hlavnú časť french pressu tvorí držiak na nádobu, nádoba, zvyčajne vyrobená zo skla a držadlo, ktoré uchopíte pri nalievaní kávy. Dôležitým bodom je mať v prípade tohto kávovaru správne namletú kávu. Príprava vám zaberie asi 10 minút počnúc zovretím vody a extrahovaním kávy.

Avšak pozor, ak to s extrakciou preženiete, výsledný nápoj bude mať nežiaducu horkú chuť. Zmierniť ju samozrejme môžete cukrom alebo jeho náhradami.

Toto však zďaleka nie sú všetky možnosti prípravy kávy. Využiť môžete aj vákuový kávovar (sifón), softbrew, chemex, vacuum pot, hario v60, beehouse dipper, clever dipper a mnoho ďalších.

Ako je to z odvodnovaním?

Téma odvodnovania organizmu je veľmi diskutabilná. Mnohí odborníci kávu neodporúčajú piť vôbec, iní tvrdia, že káva neškodí vôbec. Koľko odborníkov, toľko názorov. Pochutnať si na dobrej kávičke vám určite nezaškodí, ak ju budete piť s mierou a zároveň dbať na váš pitný režim.

Recept na domáce cappuccino

Potrebujete:

  • 50 ml espressa
  • 2 dl mlieka
  • mletá škorica alebo kakao
  • šálka na kávu

Postup:

  1. Najprv si pripravte mlieko, nalejte ho do vysokého pohára a dajte zohriať do mikrovlnnej rúry asi na 1,5 minúty. Ak mikrovlnku nemáte, môžete ho našľahať ručným mixérom.
  2. Do šálky následne nalejte pripravené espresso a na vrch opatrne prilejte mlieko.
  3. Pomocou veľkej lyžice sa snažte pridať čo najviac mliečnej peny.
  4. Hotový nápoj môžete ozdobiť mletou škoricou alebo kakaom.

Recept na klasickú ľadovú kávu

Potrebujete:

  • espresso
  • 2 dcl mlieka
  • ľad

Postup:

  1. Do pohára dajte ľad a nalejte na neho mlieko.
  2. Pripravíme si espresso a prelejeme ho do pohára s mliekom a ľadom.
  3. Hotovo.

Recept na kávu s tonikom – Espresso tonic

Potrebujete:

  • 200 ml tonic
  • 45 ml espresso
  • ľad

Postup:

  1. Pripravte si pohár, v ktorom budete nápoj servírovať a naplňte ho ľadom.
  2. Následne nalejte vychladený tonic a potom aj espresso.
  3. Podávajte ihneď.

 

Dominika Blchová, PoctiveSEO.sk