Len málo vecí je takou súčasťou našej kuchyne ako do zlatista upečené voňavé buchty s náplňou. Tá môže byť typicky tvarohová alebo ovocná, v závislosti od toho, čo sa práve urodilo. A keďže na záhradách a farmách práve začínajú dozrievať jahody, čo tak skombinovať červené, šťavnaté plody so zdravým tvarohom? Že neviete, ako sa to robí? Máme pre vás zaručený recept od skúsenej pekárky a cukrárky Eriky. Buchty zmiznú skôr, ako stihnú poriadne vychladnúť. A vy zožnete zaslúžený obdiv!
Ako dlho to bude trvať?
Čas prípravy: 1 hodina
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút
Na jeden pekáč s 15 väčšími buchtami budete potrebovať:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- ½ kocky droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 1 lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry
- 50 g cukru
- 70 g masla
- 1 vajce na potretie
Na náplň:
- 250 g mäkkého tvarohu
- hrsť čerstvých jahôd
- 1 lyžicu škrobu
- 2 lyžice práškového cukru
Na vanilkovú omáčku:
- 250 ml smotany
- 1 vanilkový struk
- 2 lyžice medu
A ako na to?
Do vlažného mlieka rozdrobte droždie. Pridajte lyžičku cukru, múky a premiešajte. Na teplom mieste nechajte vzísť kvások.
Do misky preosejte múku, pridajte cukor, citrónovú kôru a premiešajte. Pridajte nakrájané zmäknuté maslo a žĺtky. Potom do zmesi vlejte kvások. Cesto dôkladne vypracujte, aby vznikol hladký bochník bez hrudiek. Vypracované cesto v mise poprášte múkou, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
Medzitým premiešajte tvaroh s cukrom a škrobom. Potom do neho pridajte nakrájané jahody.
Z vykysnutého cesta odoberte rovnomerné kúsky. Každý z nich stlačte v dlani, pridajte trochu tvarohovej plnky a zabaľte. Buchty položte do maslom vymastenej zapekacej misy spojmi nadol. Keď je pekáč plný, potrite buchty rozšľahaným vajcom.
Vložte ich do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte ich asi pol hodiny dozlatista. Povrch buchiet môžete ešte potrieť dvoma lyžicami rozpusteného masla s jednou lyžicou rumu. Budú jemnejšie.
Tip: Ak vám vaša rúra robí problémy, pečie nerovnomerne a výsledky sú rôzne, vyberte si jednu z nových rúr MORA. „Využívajú osvedčený patentovaný tvar vnútorného priestoru s klenutým stropom inšpirovaným tradičnými pecami. Tento tvar bol teraz ešte vylepšený, nová je aj konštrukcia a umiestnenie vyhrievacích telies a rozmiestnenie vetracích otvorov. Rúry pečú dokonale rovnomerne aj pri mimoriadne veľkom objeme 77 litrov. Majú automatické programy vrátane parných programov a ešte vám poradia, do akej polohy umiestniť plech na pečenie. Navyše sú úsporné a rýchle – dokážu sa predhriať na 180 °C za menej ako 5 minút,“ radí Jana Neuszerová, odborníčka značky MORA.
Kým sa buchty pečú, pripravte si jednoduchú vanilkovú omáčku. Smotanu opatrne zohrievajte a vložte do nej vyškrabané semienka z vanilkového struku. Priveďte ju takmer do varu a potom stiahnite zo sporáka. Vmiešajte med. Omáčku nechajte vychladnúť.
Hotové buchty nechajte mierne vychladnúť, pocukrujte ich a na tanieri ich prelejte vanilkovou omáčkou. Je to veľká pochúťka, takže zajtra možno budete piecť ďalšie.
Erika a Kapka medu
Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila do blogu s poetickým názvom Kvapka medu. „Varenie pre mňa nie je o vážení a dodržiavaní receptu presne podľa návodu. Variť by sa malo podľa fantázie a s citom. Chuťové poháriky každého z nás sú totiž naladené inak. Pravdupovediac, nie som žiadna dietárka ani miss fitness. Pri varení alebo čomkoľvek inom uprednostňujem zdravý rozum,“ hovorí Erika.
Tip na úspornú inteligentnú rúru s automatickými programami
Nová extra veľká kombinovaná rúra MORA VTS 785 BW s parnou funkciou a veľkorysým vnútorným objemom 77 l umožňuje nastaviť teplotu s presnosťou na jeden stupeň v pôsobivom rozsahu 30 °C až 300 °C. Má 22 automatických programov na pečenie vrátane parných. K dispozícii je aj funkcia zdravého teplovzdušného fritovania bez tuku; ak pridáte paru, povrch bude chrumkavejší. Vďaka veľkému priezoru v dvierkach a dvojitému osvetleniu nemusíte rúru zbytočne otvárať, takže sa vám nepokazia pokrmy citlivé na pokles teploty a vlhkosti, ako sú práve buchty. Vďaka patentovanému klenutému vnútornému priestoru inšpirovanému tradičnými pecami pečie rovnomerne, pohodlie zvyšuje aj praktický teleskopický výsuv, rovnako ako tlmené zatváranie a otváranie dvierok a automatické čistenie parou s funkciou ECO Clean. Rúra patrí do triedy energetickej účinnosti A+. Stojí 379 EUR.
MORA PLNÁ ŽIVOTA – www.mora.sk