Zdielajte
Dokonale mäkučké hovädzie líčka plné chuti
Dokonale mäkučké hovädzie líčka plné chuti

Hovädzie líčka sú krátke svaly s minimom tuku, ale s množstvom väzivových tkanív a kolagénu. Jediné, čo si od vás budú pri príprave pýtať, je čas – pokojne aj tri hodiny pozvoľného dusenia pod bodom varu. Za tú dobu sa všetky šľachy rozpustia, kolagén sa postará o lahodnú šťavu a mäso bude tak mäkučké, že ani nebudete potrebovať nôž.

Líčka veľmi ochotne prijímajú chuti ostatných surovín, s ktorými dohromady vytvoria neopakovateľný a nezvyčajne plný chuťový koncert. Na túto lahôdku sa jednoducho oplatí počkať. Až budete líčka variť, pripravte ich skôr viac, než menej. Najlepšie budú totiž na druhý deň – ak niečo v hrnci ostane.

Na štyri porcie budete potrebovať:

Na dusené líčka:

  • 800 g hovädzích líčok
  • 1 cibuľu
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžicu masla
  • 1 lyžicu sladkej mletej papriky
  • 1 lyžicu paradajkového pretlaku
  • 1 konzervu lúpaných paradajok
  • ½ lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžičku sušeného rozmarínu
  • 1 lyžičku sušeného tymiánu

Na zemiakovú kašu:

  • 1 kg zemiakov
  • 1/4 zeleru
  • soľ
  • 100 g masla
  • 150 ml smotany

A ako postupovať?

Cibuľu nakrájajte nadrobno. Mäso nakrájajte na kocky. V hrnci nechajte rozohriať olej a maslo. Opečte cibuľu a potom pridajte mäso. Opečte ho tak, aby sa zatiahlo. Potom pridajte mletú papriku, pretlak, premiešajte a nechajte rozvoňať.

Pridajte lúpané paradajky, cukor, bylinky, soľ a korenie. Prilejte asi 150 ml vody. Priklopte a pod pokrievkou nechajte pri miernej teplote prebublávať, kým mäso nebude úplne mäkké (až tri hodiny). Podľa potreby môžete v priebehu varenia priliať trochu vody alebo vývaru.

Zemiaky a zeler očistite, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode domäkka. Potom vodu zlejte, pridajte maslo a zmes roztlačte. Pridajte smotanu a zmixujte na hladkú kašu. Hotové výpečky podávajte so zemiakovou zelerovou kašou a zeleninovým šalátom podľa chuti.

Tip: Pokiaľ bojujete s pripekajúcimi sa pokrmami, je pre vás ideálna varná doska MORA s automatickými funkciami. Pomôže vám bezpečne pripraviť nielen tieto líčka, ale aj guláš a ďalšie pokrmy, ktoré vyžadujú dlhé varenie pri teplote tesne pod bodom varu. Varná doska vám pomôže aj s množstvom ďalších úloh: napríklad s rozpúšťaním masla, grilovaním s presným stupňom prepečenia alebo udržiavaním hotového jedla v teple. Vďaka účinným osemuholníkovým induktorom môžete s funkciou FlexiZone spájať platničky bez hluchých miest a využiť prakticky celú plochu varného panelu. Funkcia MoveZone potom umožňuje nastaviť na spojenej zóne rôznu intenzitu ohrevu, aby ste jednoduchým posúvaním riadu mohli meniť teplotu pod pripravovaným pokrmom tak, ako kedysi na starých kachľových sporákoch.

www.mora.sk