Zdielajte
Správny mäsiar sa nezaobíde bez mäsiarskeho noža

Či už ide o kuchárov alebo mäsiarov, bez kvalitného noža na mäso sa nezaobíde skutočne nikto. Ak si vyberiete tento produkt správne, zaručí vám to rýchle a efektívne rezanie. Predsa len, nie je čas strácať čas tupými nožmi, ktoré nedokážu prekrojiť ani kúsok mäsa. Ako si však vybrať ten správny?

Správny mäsiar by mal mať vo svojej práci niekoľko druhov nožov. Ten, ktorý je určený na krájanie mäsa nemôže byť malý ani tenký. Na to potrebuje hrubý a veľký nôž, aby sa popasoval aj s tvrdšími a väčšími kusmi mäsa. Ak chcete nôž na vykosťovanie, ten má zase iné vlastnosti. Klasický nôž by ste si totiž na kostiach mohli nešikovne otupiť. 

Viete, ako by mali vyzerať kvalitné mäsiarske nože? Pozreli sme sa na to bližšie v nasledujúcich riadkoch.

Dôležité sú kvalitné vlastnosti

Ako mäsiar viete, že nôž na mäso je klasický model kuchynského noža. Vyznačuje sa však masívnou rukoväťou a čepeľou. Tieto vlastnosti sú dôležité najmä kvôli tomu, aby nôž dokázal bez problémov prekrojiť aj veľké kusy mäsa, ktoré sú v mäsiarstve bežné. Pri výbere nezabúdajte zohľadniť aj ergonomickú stránku. Rukoväť by sa mala dobre držať, obzvlášť pri nožoch na mäso. Pri zlej rukoväti by sa vám totiž mohol nôž vyšmyknúť z ruky a mohli by ste sa tak nešikovne porezať.

Náš tip: Rukoväť mäsiarskeho noža by nemala byť príliš veľká, ale ani malá. Potrebné je, aby sa vám nôž držal dobre v ruke a pri krájaní sa vám nevyšmykoval. Mäsiari pri rezaní mäsa trávia pomerne veľa času. Ak by si vybrali nôž s nesprávnou rukoväťou, mohlo by to ich ruky namáhať.

Hrubá čepeľ je základom

Vo všeobecnosti platí, že kuchynské nože sa rozlišujú na základe toho, čo idete krájať. Na zeleninu vám postačí nôž s malou čepeľou, na pečivo s vrúbkovanou, no na mäso je potrebná skutočne hrubá čepeľ. Niektoré kusy mäsa bývajú častokrát tvrdšie a hrubšie. To platí aj pri samotnom vykosťovaní. Čepeľ by sa vám tak za žiadnych okolností nemala nejakým spôsobom ohýbať. Musí byť maximálne pevná.

Nezabúdajte: Čepeľ noža na mäso by mala byť vyrobená z vysoko odolného materiálu. V súčasnej dobe si môžete zaobstarať napríklad nože s kovovými alebo oceľovými čepeľami.

Záleží od druhu krájania

Čo sa týka mäsiarskych nožov, aj tie sa vo svojej kategórii zvyknú odlišovať. Napríklad, nôž v podobe malej sekery je najmasívnejší a najväčší. Vhodný je na sekanie veľkých kusov mäsa, čo vám ušetrí čas aj energiu, ako keby ste to mali robiť s malým nožíkom. Na vykosťovanie je zase vhodný nôž s pomerne flexibilnou čepeľou, ktorá je zaoblená. Práve táto vlastnosť má pozitívny vplyv na reznosť. 

Ďalej existujú aj nože na krájanie tenkých plátkov sviečkovice, univerzálne nože na akékoľvek rezanie alebo špeciálne nože na steak.