Zdielajte
Tajomstvo toho najlepšieho guľáša

Počas chladných dní je vhodné jedlo, ktoré zahreje telo aj dušu. Ako pravý, nefalšovaný guľáš z hovädzej glejovky a poriadnej dávky cibule, ktorý netreba zahusťovať múkou. Vyžaduje čas, ale odvďačí sa plnou chuťou a rozpadajúcim sa mäsom. S knedľou a niekoľkými kolieskami surovej cibule je to jedna z klasík, ktorú milujú najmä muži bez ohľadu na vek. A ak si ich pripravíte viac, máte na druhý deň aj večeru, keď knedľu nahradíte krajcom chleba. A ako vieme, guľáš je na druhý deň ešte lepší.

Existujú len dve tajomstvá najlepšieho guľáša: druh použitého mäsa a čas. A prípadne trochu čierneho piva pre lepšiu farbu a ľahké karamelové tóny. Ten najdokonalejší guľáš pripravíte z cenovo veľmi dostupnej suroviny, a to z hovädzej glejovky. Okrem čistej svaloviny obsahuje aj väzy a šľachy, ktoré sa pri dlhom varení na nižšej teplote postupne rozpustia. Výsledkom je dokonale mäkké, šťavnaté mäso a stredne hustá omáčka s plnou chuťou a výraznou korenistou vôňou, ktorej k dokonalosti už vôbec nič nechýba. Za pár korún môžete pripraviť jedlo, ktoré zmizne z vašich tanierov rýchlosťou blesku.

Čas prípravy: 30 minút

Čas varenia: 2 hodiny

Potrebujete (na 4 porcie):

  • 800 g hovädzej glejovky
  • 4 cibule
  • 6 vetvičiek tymianu
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžice sladkej mletej papriky
  • 150 ml čierneho piva
  • soľ, čierne korenie
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • olej

A ako tú dobrotu pripraviť?

Mäso očistite a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte na mesiačiky. Nakrájajte strúčiky cesnaku na plátky. Na oleji opečte cibuľu, kým bude mäkká. Pridajte mäso, premiešajte a opečte ho, aby sa zatiahlo. Potom vmiešajte cesnak, papriku a premiešajte.

TIP: Máme pre vás tip na kvalitné mäsiarske nože

Zaprášte hladkou múkou, ešte raz premiešajte a potom prilejte pivo a prípadne toľko vývaru, aby bolo mäso ponorené. Osoľte, okoreňte, pridajte tymian a prikryte pokrievkou. Guľáš duste pod pokrievkou dve až dve a pol hodiny. Počas varenia podľa potreby pridajte vodu alebo vývar.

TIP: Dôležité je dusiť guľáš pomaly pri nízkej teplote pod bodom varu – niektoré indukčné varné platne, ako napríklad MORA VDIS 658 FF, majú dokonca automatické funkcie pre takéto situácie, takže počas prípravy nemusíte jedlo sledovať.

Hotový guľáš podávajte so zemiakovými knedľami alebo plátkami chleba.

Tip na skvelú indukčnú platňu

Tip: Indukčná varná platňa MORA VDIS 658 FF poteší každého kuchára nielen svojou flexibilnou varnou plochou, ale aj automatickými programami a mnohými špeciálnymi funkciami. Vďaka účinným osemuholníkovým induktorom môžete pomocou funkcie FlexiZone spájať platničky bez mŕtvych bodov a využívať prakticky celú plochu varného panela. Môžete tak bez problémov variť v akomkoľvek druhu riadu – od malých hrncov a panvíc až po skutočne veľké pekáče akéhokoľvek tvaru; varné platne na ľavej a pravej strane sa dajú flexibilne spájať. Funkcia MoveZone umožňuje nastaviť rôzne intenzity ohrevu na spojenej zóne, takže teplotu pod jedlom môžete meniť jednoduchým posunutím riadu rovnako ako na starých kachľových peciach. Skvelé sú aj automatické programy na rýchle varenie veľkého množstva vody, pomalé dlhé varenie pri nízkej teplote, šetrné rozpúšťanie, udržiavanie v teple alebo grilovanie s presným stupňom prepečenia. Praktická funkcia TimeService zaznamenáva, ako dlho už varíte. Funkcia Pause dočasne pozastaví varenie bez toho, aby ste museli neskôr všetko znova nastavovať. Varná platňa v čiernej farbe má skosenú prednú hranu na jednoduchú údržbu a ovláda sa dotykom. Má detskú poistku, ktorá zabraňuje náhodnému zapnutiu. Odporúčaná cena je 499 EUR.

www.mora.sk