Zdielajte
Pečený pstruh na masle s hráškovým pyré
Pečený pstruh na masle s hráškovým pyré

Táto rybacia klasika jednoducho nadchne aj toho, kto so sladkovodnými rybami ešte len začína. A je to aj skvelý spôsob, ako naučiť deti jesť zdravo a do jedálnička pridať ryby v inej podobe než ako mrazené kocky známe pod krycím názvom filé. Túto zdravú a dokonale diétnu lahôdku vyčarujete raz dva a šmrnc jej dodáte krásne zeleným hráškovým pyré.

Budete potrebovať:

Hráškové pyré

  • 30 g masla
  • 1 veľkú cibuľu
  • 350 g hrášku
  • 100 ml 33 % smotany
  • 100 ml vody
  • soľ
  • čierne korenie

Pstruh

  • 2 vypitvaných pstruhov
  • 1 citrón
  • 150 g masla (na plátky)
  • soľ
  • čierne korenie
  • 2 vetvičky tymianu
  • 2 vetvičky rozmarínu

Postup:

Najprv si pripravte hráškové pyré. V rajnici si rozohrejte maslo a speňte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridajte hrášok, podlejte trochou vody a nechajte chvíľu podusiť, kým nebude hrášok mäkký. Pridajte smotanu, soľ, čierne korenie a nechajte prikryté asi 5 minút povariť. Nakoniec všetko pomocou tyčového mixéra rozmixujte na hladké pyré.

Pstruhy umyte a dôkladne osušte. Po bokoch ich niekoľkokrát narežte, osoľte a okoreňte. Do brušnej dutiny vložte plátok masla, bylinky a plátok citróna.

Na platni rozpáľte veľkú panvicu so silným dnom. Rozpusťte na nej dva plátky masla a opečte pstruhy z každej strany. Restujte zhruba 2 minúty.

Nakoniec pstruhy vložte do zapekacej misy, položte na ne plátky masla a citróna. Pečte v dopredu predhriatej rúre na 180 °C približne 15 minút. Skvelo poslúži rúra MORA VT 779 BX, ktorá ma aj funkciu na gratinovanie alebo pečenie väčších kusov mäsa a rýb. Po upečení podávajte s čerstvými bylinkami, plátkami citróna a hráškovým pyré. Dobrú chuť!

Tip na rúru s programom na zapekanie

Vstavaná multifunkčná rúra MORA VT 779 BX v elegantnom nerezovom variante s extra veľkým objemom 71 l sa ovláda pomocou prehľadného intuitívneho dotykového panelu, ktorý umožňuje nastaviť širokú škálu prednastavených režimov rúry i ďalších funkcií vrátane presnej aktuálnej teploty v rúre. Patentovaný vnútorný zaoblený tvar rúry podľa vzoru tradičných kamenných pecí necháva horúci vzduch prúdiť rovnomerne okolo pripravovaného pokrmu, ktorý tak bude vždy perfektne prepečený a šťavnatý. Rúra má pätnásť rôznych programov vrátane zapekania, rozmrazovania alebo udržovania teploty pokrmu. Ale aj špeciálne programy na pečenie chleba, rezňov, kotliet, rebierok alebo hydiny. Skvelý je aj program na pozvoľné pomalé pečenie na nízkej teplote. Nechýbajú ani automatické programy. Praktické je čistenie EcoClean pomocou pary z vody naliatej do pekáča, manipuláciu s horúcimi pokrmami uľahčujú dokonca tri teleskopické výsuvy. Odporúčaná cena je 499 EUR.

 

mora.sk