Zdielajte

Chov králika domáceho má u nás dlhú tradíciu. Rozšíril sa k nám už niekedy okolo 15. storočia z Nemecka, už predtým bol však obľúbený v oblasti Stredomoria, Pyrenejí a Francúzska. Dodnes sú králikárne neodmysliteľnou súčasťou mnohých vidieckych stavieb, ale ak nemáte vlastný chov, ľahko zoženiete čerstvého králika aj z menších fariem. Toto diétne, biele a chutné mäso plné hodnotných živín rozhodne stojí za vyskúšanie. Králika môžete podobne ako kurča pripraviť na sto spôsobov. Pre začiatok vyskúšajte recept blogerky Eriky na fantastického králika s horčičnou omáčkou na francúzsky spôsob, a budete chytení.

Doba prípravy: asi 30 minút

Doba pečenia: 1 hodina

Na štyri porcie budete potrebovať:

  • jedného králika v celku
  • 2 mrkvy
  • kúsok zeleru
  • 2 petržleny
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 cibule
  • vetvičku rozmarínu
  • 5 vetvičiek tymianu
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice horčice
  • olej

A ako postupovať?

Králika naporciujte, osoľte a okoreňte. Mrkvu, zeler a petržlen očistite a nakrájajte na kúsky. Mäso vložte do olejom vymasteného pekáča. Pridajte nakrájanú zeleninu. Cesnak nakrájajte na plátky, cibuľu na štvrtky a pridajte k mäsu spolu s bylinkami. V 400 ml vody dôkladne rozmiešajte horčicu a zmesou prelejte mäso so zeleninou. Vložte do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte pod pokrievkou asi pol hodiny, potom mäso otočte a prelejte vypečenou šťavou. Ďalšiu pol hodinu pečte pri teplote 170 °C a ešte mäso niekoľkokrát prelejte šťavou, aby nasiaklo šťavou a nevysušilo sa. Bude chutiť so zemiakovou alebo polentovou kašou.

Tip: Prácu vám uľahčí inteligentná rúra s pečením v krokoch. Na začiatku nastavíte teplotu a čas pre obe fázy pečenia a rúra už postráži všetko ostatné sama. Práve takúto možnosť ponúkajú nové rúry tradičnej značky MORA, nechýbajú ani automatické programy na prípravu najobľúbenejších jedál a množstvo ďalších vymožeností.

Zaujímavá novinka na trhu

Tým, ktorí radi veľa varia, pečú a tiež smažia, by nemala ujsť horúca novinka, extra veľká 77l kombinovaná rúra MORA VTCS 777 BX. Disponuje funkciou pary, a preto ponúkne dokonalé výsledky nielen pri príprave pečiva, ale i masa, rýb alebo zeleninových pokrmov. Inteligentná rúra má aj teplotnú sondu a 22 automatických programov pečenia vrátane programov na pečenie dezertov, chleba, hydiny, pomalého pečenia pri nízkej teplote alebo napríklad pravej pizzy. Stačí vybrať typ jedla a jeho hmotnosť a rúra zvolí správnu teplotu v rozsahu 30 – 300 °C, ako aj správny typ ohrevu, čas prípravy a dokonca navrhne odporúčanú polohu v rúre. K dispozícii je aj funkcia zdravého teplovzdušného fritovania bez tuku; ak pridáte paru, povrch bude ešte chrumkavejší. Aj zložitejšie pokrmy pripravíte jednoducho pomocou pečenia krok za krokom, keď si všetko pripravíte na začiatku a rúra sa postará o zvyšok. Veľkorysý vnútorný priestor rúry je klenutý podobne ako v tradičných kamenných peciach, čo zaručuje dokonale rovnomerné pečenie aj objemných jedál. Vďaka veľkému priezoru vo dvierkach a dvojitému osvetleniu nemusíte zbytočne otvárať rúru, plytvať energiou a narúšať ideálne prostredie, aby bol výsledok pečenia čo najlepší. Pohodlie zvyšuje praktický teleskopický výsuv s jednoduchým klik systémom alebo tlmené zatváranie a otváranie dvierok. Dokonalé čistenie rúry zabezpečuje nielen parná funkcia ECO Clean na odstránenie väčších nečistôt, ale aj priebežné katalytické čistenie, ktoré sa spustí samo, akonáhle rúra dosiahne teplotu 85 °C alebo viac. Rúra patrí do úspornej triedy energetickej účinnosti A+. Stojí 399 EUR.

Erika a blog Kapka medu

Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila v blogu s poetickým názvom Kvapka medu. „Veľmi ma baví objavovať. Starý porcelán, riad s patinou, príbory…to sú veci, ktorým neodolám aj keď veľmi dobre viem, že to za chvíľu nebudem mať kam dávať. Kuchárky hľadám v antikvariátoch a inšpirácii na nové recepty čerpám zo zahraničných časopisov,“  hovorí Erika.

www.mora.sk