Zdielajte
Nízkobielkovinová diéta: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?
Nízkobielkovinová diéta: Čo všetko by ste o nej mali vedieť?

Počuli ste už o nízkobielkovinovej diéte? V poslednej dobe sa čoraz častejšie stretávame s týmto spôsobom stravovania, no nie každý vie, aké sú jeho ciele, výhody či nevýhody a najmä to, komu je určený. Prísun bielkovín je nevyhnutný no v niektorých prípadoch a vo vyšších dávkach môže uškodiť.

Bielkoviny

Bielkoviny patria k základným živinám, sú zdrojom energie a potrebujeme ich ako základné stavebné látky ľudského tela. Sú dôležité pre plynulé fungovanie krvného obehu, tvorbu hormónov, obranyschopnosť, hojenie rán a ďalšie činnosti ľudských orgánov.

V niektorých prípadoch však nastáva v organizme stav, kedy je potrebné príjem bielkovín obmedziť. Medzi tieto prípady patrí najmä poškodenie funkcie obličiek, homocystinúria a fenylketonúria či diabetická nefropatia. Negatívnemu vývoju chronických ochorení sa však môže predísť práve prostredníctvom stravy a nízkobielkovinová diéta môže predstavovať riešenie.

Tip: Viete, ktoré sú najčastejšie civilizačné ochorenia a ako im predísť?

Čo je nízkobielkovinová diéta?

Čo je nízkobielkovinová diéta?

Diéta spočíva v obmedzení príjmu bielkovín, asi na polovicu z bežnej dávky. Bielkoviny by tak mali predstavovať 7-9% celkového denného energetického príjmu. Všeobecné odporúčanie pre dostatok bielkovín je cca 0,8 gramu bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Špecifické množstvo stanovené v tomto rozsahu závisí od faktorov ako je vek, hmotnosť, úroveň aktivity či štádium ochorenia. Zvýšený príjem by mal byť zastúpený tukmi (asi jedna tretina) a sacharidmi (približne dve tretiny).

Cieľom diéty je nezaťažovať choré obličky, optimalizovať nutričný stav pacienta, predchádzať podvýžive, zlepšiť kontrolu tekutín a v neposlednom rade zachovať čo najkvalitnejší život.

V rámci nízkobielkovinovej diéty by mal byť zaistený dostatok jedla a kalórií, tak aby bielkoviny neboli použité ako energetický zdroj. Strava by mala byť vyvážená, pestrá, kvalitná a bohatá na vlákninu, vitamíny a ďalšie dôležité minerálne látky.

Tip: Máte poškodené obličky? Žiť naplno môžete aj napriek tomuto ochoreniu!

Diéta môže byť prospešná, je však potrebné zvážiť aj určité riziká. Nízkobielkovinová diéta si vyžaduje starostlivé plánovanie, aby sa predišlo zdravotným problémom a výživovým nedostatkom. Obmedzenie bielkovín v strave by mal vždy určiť lekár.

Pri diéte je potrebné mať potrebný plán s presnými nutričnými požiadavkami na príjem energie, živín, minerálov a tekutín. Pacient by mal taktiež získať a porozumieť dôležitosti diétnych opatrení, aby sa oddialil výskyt ďalších možných komplikácií.

Pre koho je nízkobielkovinová diéta určená?

Nízkobielkovinová diéta je určená pacientom, ktorí majú chronické ochorenie obličiek. Podáva sa pacientom s chorobami obličiek, kedy je potrebné na určitý čas čiastočne obmedziť príjem bielkovín. U týchto pacientov sa funkcia obličiek znižuje a časom môže dôjsť k úplnému zlyhaniu.

Obličková nedostatočnosť a ich obmedzená funkcia, sa môže prejavovať hromadením odpadových látok, čo môže spôsobiť ďalšie komplikácie. Na to, aby sa znížili komplikácie a obličky si zachovali svoju funkciu čo najdlhšie, je potrebné dodržiavať liečbu, ktorá spočíva vo forme medikamentov, ale aj úpravy stravovania a životného štýlu.

Tip: Užitočné informácie o dialýze, ktoré ste možno nevedeli.

Pri zostavovaní plánu nízkobielkovinovej diéty je nutné klásť dôraz na výber potravín s vysokou biologickou hodnotou, ako je mäso, hydina a mliečne výrobky. Z celkového denného príjmu bielkovín by mali prevládať práve plnohodnotné bielkoviny (50 – 70 %) a zvyšok by mal byť doplnený o neplnohodnotné bielkoviny, ako sú zemiaky, strukoviny, obilniny a podobne.

Ďalej je dôležité pripomenúť aj to, že pri plánovaní diéty sa musí zhodnotiť celkový stav pacienta a riziko podvýživy. K nevyhnutnostiam liečby patria preto pravidelné vyšetrenia a kontroly stavu výživy.

Aké sú výhody a nevýhody nízkobielkovinovej diéty?

Výhody

Zníženie príjmu bielkovín môže byť prospešné najmä pre ľudí s ochoreniami pečene a obličiek, fenylketonúriou a homocystinúriou. Obmedzenie príjmu bielkovín môže taktiež:

  • znížiť zaťaženie obličiek
  • znížiť riziko vzniku rakoviny, cukrovky či ochorenia srdca
  • pomôcť chrániť zdravie mozgu a kognitívne funkcie
  • zlepšiť trávenie
  • zlepšiť hladinu cholesterolu a alkrvný tlak

Pozor: Môžu bielkovinové diéty uškodiť?

Potenciálne riziká

Proteín je základná živina pre rast a vývoj. Ak nie je nízkobielkovinová diéta pod dozorom lekára, nedostatok bielkovín môže mať nepriaznivé účinky na zdravie, vrátane zhoršenej imunity, straty svalovej hmoty a zníženého rastu.

Ďalšie možné príznaky nedostatku bielkovín môžu byť opuchy, vypadávanie vlasov či znížená hustota kostí. Diéta s nízkym obsahom bielkovín môže viesť k anémii, ktorá je jedným z príznakov a symptómov ochorenia obličiek.

Dodržiavanie nízkoproteínovej diéty si vyžaduje nielen trochu kreativity, ale aj starostlivé plánovanie, aby ste sa uistili, že si doprajete všetky potrebné živiny.

Čo sa môže jesť pri nízkobielkovinovej diéte?

Čo sa môže jesť pri nízkobielkovinovej diéte?

Dodržiavať nízkobielkovinová diétu môže byť náročné. Rovnako ako pri ostatných typoch diét, aj tu je dôležité stravovať sa zdravo a vyvážene.

Pri nízkobielkovinovej diéte by však vaše jedlá mali byť zamerané na potraviny s nižším obsahom bielkovín. Medzi tieto patrí:

  • Ovocie (vhodné sú všetky druhy, okrem sušeného)
  • Zelenina
  • Obilniny a zrná: ryža, ovsené vločky, chlieb, cestoviny, jačmeň atď.
  • Zdroje zdravých tukov: Avokádo, rastlinné oleje (olivový olej, kokosový olej, sezamový olej)
  • Bylinky a korenia

Nahradenie veľkej porcie mäsa zeleninou a obilninami je vhodný spôsob, ako znížiť príjem bielkovín. Zelenina a obilniny by pri tejto diéte mali tvoriť hlavnú časť jedál s doplnkovým zdrojom bielkovín.

Mnoho ďalších druhov potravín má síce nízky obsah bielkovín, no mali by sa konzumovať striedmo. Niektoré z týchto potravín:

  • maslo
  • omáčky a dresingy
  • čaj a káva
  • džemy a marmelády
  • cukor a sladkosti

Mlieko a mliečne výrobky sú pre svoj obsah plnohodnotných bielkovín vhodnou súčasťou jedálneho lístka. Avšak tak ako v prípade mäsa je potrebné prijímať ho v obmedzenom množstve.

Akým potravinám by ste sa mali pri nízkobielkovinovej diéte vyhnúť?

Aj keď držíte diétu s nízkym obsahom bielkovín, proteínu sa nevyhýbajte úplne. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín by sa však mali konzumovat s mierou. Namiesto toho je treba zvýšiť príjem zdravých potravín s nízkym obsahom bielkovín a zároveň zmenšiť veľkosť porcií bielkovín. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín, ktoré treba obmedziť alebo sa im vyhnúť:

  • Mäso a údeniny
  • Ryby a mäkkýše
  • Vajcia
  • Strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica)
  • Sójové produkty ako tofu alebo tempeh
  • Jedlá s vysokým obsahom kuchynskej soli (mäsové konzervy, slanina, kyslé uhorky, sardelová pasta, horčica a podobne)

Na čo si treba dávať si pozor?

Fosfor

Pri tejto diéte sa neodporúčajú konzumovať potraviny bohaté na fosfor ako napríklad čokoláda, údeniny a vnútornosti, ryby, orechy, polotovary, ochucovadlá atď. Vysoká hladina fosfátu môže spôsobiť tvrdé usadeniny v mäkkých tkanivách a cievach, čo vedie ku kardiovaskulárnemu, pľúcnemu ochoreniu či bolesti kĺbov a kosti.

Draslík

Zvyšovať riziko srdcového zlyhania môže spôsobiť nerovnováha hladín draslíka v krvnom sére. Preto je nutná pravidelná kontrola a pri vysokých hladinách je potrebné obmedziť príjem niektorých druhov ovocia a zeleniny. Pri nízkych hodnotách je naopak potrebné zvýšiť príjem potravín bohatých na draslík (paradajky, sušené ovocie, pomaranče atď.).

Vápnik

Keďže nízkobielkovinová diéta obsahuje málo vápnika, pre dosiahnutie odporúčaného príjmu 1,5 – 2,0 g je nutné ho doplňovať formou tabliet.

Tekutiny

Príjem tekutín by mal byť v rovnováhe s výdajom tekutín. Povolený príjem tekutín vám objasni lekár a vhodný výber tekutín odporučí nutričný poradca.

Vitamíny

Tak, ako pri liekoch a iných doplnkoch stravy, aj vhodné vitamíny je nutné konzultovať s lekárom.

Najčastejšie otázky

Prečo zvoliť nízkobielkovinovú diétu?

Obličkami sa vylučujú odpadové látky a ak je pri tomto procese veľa bielkovín, obličky sa môžu preťažiť a poškodiť. Ak má pacient poškodené obličky, prípadne trpí chronickým ochorením obličiek, súčasťou liečby by mala byt’ nízkobielkovinová diéta, ktorá obličkám uľaví.

Tip: Vedeli ste, že aj domáca dialýza môže pacientovi skvalitniť život?

Musia sa bielkoviny zo stravy úplne vyradiť?

Určite nie. Bielkoviny, ako sme už spomínali, patria k základným živinám, sú zdrojom energie a naše telo ich potrebuje ako základné stavebné látky.

Aké sú najčastejšie chyby pri nízkobielkovinovej diéte?

Medzi najčastejšie chyby, ktorých sa mnohí pri nízkobielkovinovej diéte dopúšťajú patrí nerovnomerný príjem bielkovín, nedostatočný príjem tekutín, prevaha rastlinných bielkovín pred živočíšnymi, konzum polotovarov a instantných potravín alebo uprednostňovanie jedla z rýchleho občerstvenia pred domácou stravou.

Tipy na záver

Aby bolo reálne nízkobielkovinovú diétu dlhodobo dodržať, odporúčame vám dodržiavať nasledujúce body:

  • Počúvať odporúčania lekára a nutričného poradcu
  • Užívať výlučne iba lieky a potravinové doplnky, ktoré vám odporúča lekár
  • Rozdeliť si stravu do niekoľkých denných dávok a zachovať si príjem energie a všetkých dôležitých živín podľa potrieb
  • Zvoliť potraviny, ktoré vám odporúča nutričný poradca
  • V receptoch, ktoré vyžadujú mlieko, môžete nahradiť rastlinnými mliekami, ktoré majú nízky obsah bielkovín
  • Zvýšte obsah zeleniny a zároveň znížte obsah mäsa v receptoch. Napríklad huby nakrájané na kocky môžu byť dobrou alternatívou mäsa v bolonských špagetách
  • Urobte jedlo sýtejšie pridaním zdravých tukov, ako je avokádo alebo kvapka olivového oleja
  • Pri nákupe potravín si vždy pozorne skontrolujte obsah bielkovín a prísady na etiketách
  • K motivácií a disciplíne je určite prospešná aj tolerancia rodiny, ktorá bude nápomocná pri príprave pokrmov
  • Všetky zmeny v zdravotnom stave a v životospráve je treba vždy ohlásiť lekárovi

Ukážkové menu nízkoproteínovej diéty

Menu 1.

  • Raňajky: Šálka cereálií s mandľovým mliekom, veľký pomaranč
  • Desiata: Jablko
  • Obed: Zeleninový wrap s avokádom, hlávkovým šalátom, klíčkami, červenou cibuľou, uhorkou, mrkvou a hummusom
  • Olovrant: Ovocné a zeleninové smoothie
  • Večera: Grilovaná, marinovaná huba portobello s restovanými zelenými fazuľkami, ryžou. Šalát s olivovým olejom a balzamikovým octom ako príloha.

Menu 2. ​

  • Raňajky: Chlieb s maslom a paradajkou
  • Desiata: Banán
  • Obed: Šošovicová polievka, rybie filé na zelenine s ryžou
  • Olovrant: Mrkvový šalát s jablkami
  • Večera: Dusený špenát, vajce, varené zemiaky

Recepty s nízkym obsahom bielkovín

Zeleninovo-lososový šalát

Potrebujete:

  • pol šálky baby špenátu
  • pol šálky šalátu podľa vlastnej voľby
  • lososa, nakrájaného na tenké plátky
  • 1 lyžicu nasekaného koriandra
  • 4 lyžice majonézy
  • 1 lyžičku medu
  • limetkovú šťavu
  • korenie / soľ podľa chuti

Príprava:

  1. Všetku zeleninu a lososa vhoďte do misky. Pomiešajte.
  2. Majonézu, limetkovú šťavu, med, soľ a korenie podľa chuti zmiešajte v miske a vytvorte dresing.
  3. Pokvapkajte ním šalát a ozdobte nasekaným koriandrom.

Raňajková miska s ryžou

Potrebujete:

  • pol šálky uvarenej ryže
  • 1 šálku rastlinného mlieka
  • pol šálky čučoriedok alebo malín
  • 1 malý nakrájaný banán
  • 1 čajovú lyžičku kakaového prášku
  • 2-3 lyžice javorového sirupu

Príprava:

  1. Uvarenú ryžu vložte do misky, prilejte mlieko a ozdobte ovocím.
  2. Posypte kakaovým práškom a javorovým sirupom. Hotovo!

Lekári zvyčajne neodporúčajú nízkoproteínovú diétu ľuďom, najmä kvôli riziku nutričných nedostatkov a iných zdravotných problémov. Každý, kto zvažuje tento typ stravovania, by sa mal najskôr poradiť so svojím lekárom. S oboznámením sa s diétou a jej následným plánovaním môže byť diéta s nízkym obsahom bielkovín pestrá, vyvážená aj zdravá.

 

Dominika Blchová, SEO služby a copywriting