Zdielajte
Život s celiakiou - keď vaše telo hovorí lepku nie

Bola vám bola medicínsky diagnostikovaná celiakia? To znamená, že lepok poškodzoval vaše črevá a váš imunitný systém na to reagoval. Celiakiou trpí približne jedno percento populácie. Nedá sa vyliečiť, no môžete sa s ňou naučiť žiť. Pre mnohých je celiakia dôležitým impulzom k zmene jedálnička a životného štýlu pozitívnejším a zdravším smerom.

Vplyv potravín na ľudské zdravie je nepopierateľný. Avšak nie každé telo sa dokáže popasovať so všetkými látkami obsiahnutými v potravinách. A tak vzniká neznášanlivosť či alergia.

Ak stojíte aj vy pred výzvou naučiť sa žiť s diagnózou celiakie, v prvom rade vás čaká oboznámiť sa s bezlepkovou diétou. Než si povieme, čo konkrétne to znamená a na čo pri nej treba dbať, poďme sa bližšie pozrieť, ako a prečo vlastne diagnóza celiakie vzniká.

Čo je lepok?

Lepok je zmesou dvoch bielkovín, ktoré sú obsiahnuté hlavne v obilninách. Hoci ho nájdete v mnohých potravinách a pre mnohých ľudí je ťažko stráviteľný. Lepok sa nachádza v každej potravine, ktorá obsahuje bežné obilniny – pšenicu, jačmeň, žito a ovos:

  • obyčajné pečivo
  • obyčajné cestoviny
  • zahustené omáčky
  • niektoré hotové jedlá
  • mϋsli
  • cornflakes so pšeničnými alebo ovsenými vločkami
  • cukrovinky, koláče, zákusky, lentilky, čokoláda
  • alkohol, väčšina druhov pív a ďalšie

Alergia na lepok alebo celiakia

Celiakia nie je to isté, čo alergia na lepok. Je to dosť častý mýtus, no sú to dve rozdielne choroby s rôznymi príznakmi, príčinami aj liečbou.

Alergia na lepok alebo aj gluténová senzitivita či intolerancia lepku je podobná celiakii, ale lepok v tele v tomto prípade nespôsobuje zápal a nepoškodzuje natrvalo žalúdok, črevá ani iné orgány. Príznaky alergie sú napríklad: svrbenie v ústach a krku, nádcha, zvracanie alebo ekzém. Nástup alergia na lepok je rýchly, doslova v minútach a jej liečba prebieha na alergológii.

Celiakia je naopak dedičná autoimunitná porucha, pri ktorej dochádza k poškodeniu tenkého čreva. Má iné príznaky, celkom inak sa pristupuje k jej liečbe

Čo je celiakia?

Celiakia je ochorenie, pri ktorom organizmus prehnane reaguje na glutén (lepok). Ten poškodzuje tenké črevo a bráni mu absorbovať živiny z potravy ako napríklad vitamíny, vápnik, železo.

Ochorenie sa môže prejaviť hodiny, dni, ale aj mesiace po konzumácii lepku. U niektorých ľudí sa choroba dokonca neprejaví žiadnymi príznakmi, no napriek tomu ochorením trpia. Celiakia je doteraz nevyliečiteľná a bezlepková diéta je tak jedinou možnosťou zmierňovania tejto diagnózy a správnou cestou, ako sa stravovať pri celiakii.

Čo spôsobuje celiakiu

Celiakia je autoimunitný stav. To znamená, že vlastný imunitný systém (obrana tela pred infekciou) omylom napáda vlastné zdravé tkanivo. V tomto prípade preto, lebo vyhodnotil látky nachádzajúce sa v lepku za hrozbu pre vaše telo a bojuje s nimi.

Nie je úplne jasné, čo spôsobuje, že imunitný systém koná týmto spôsobom, no podľa výskumov zohráva určitú úlohu kombinácia genetiky a ďalších faktorov.

Riziko vzniku celiakie

Celiakia sa môže vyskytnúť u ľudí, ktorí majú určité gény. Je pravdepodobnejšie, že sa u vás rozvinie celiakia, ak už má niekto vo vašej rodine túto chorobu. Celiakia postihuje rovnako deti aj dospelých vo všetkých častiach sveta.

Zvýšiť riziko vzniku celiakie môžu aj ďalšie diagnózy, ako:

  • diabetes 1. typu
  • ochorenia štítnej žľazy
  • reumatické ochorenia
  • ochorenia pečene
  • Downov syndróm a Turnerov syndróm

Dôsledky zanedbania a komplikácie celiakie

S celiakiou sa dá dnes celkom komfortne žiť, ak dodržiavate striktnú bezlepkovú diétu. Jej nedodržiavanie môže mať vážne zdravotné následky, ku ktorým patrí napríklad rakovina tráviaceho systému, rozvoj laktózovej intolerancie a autoimúnnych ochorení, osteoporóza, neplodnosť, podvýživa, anémia, spomalený rast a oneskorený vývoj u detí, epileptické záchvaty a iné.

Môže vás zaujímať: Chcete sa naučiť, ako si správne nastaviť svoje životné poistenie, tak aby krylo závažné obmedzujúce ochorenia?

Príznaky celiakie

Celiakia môže spôsobiť celý rad symptómov, medzi ktoré patria:

  • hnačka
  • bolesti žalúdka
  • nadúvanie a plynatosť
  • tráviace ťažkosti
  • zápcha

Celiakia môže spôsobiť aj všeobecnejšie príznaky, ako:

  • únava v dôsledku nedostatočného príjmu živín z potravy
  • strata hmotnosti
  • svrbivé vyrážky
  • bolesť kĺbov alebo kostí
  • problémy s otehotnením
  • zmeny nálad, časté pocity mrzutosti, nervozity, netrpezlivosti
  • poruchy, ktoré ovplyvňujú koordináciu, rovnováhu a reč
  • oneskorená puberta, spomalený rast u detí

Mnohí ľudia subjektívne netrpia takmer žiadnymi problémami, no aj tak sa neoplatí svoju diagnózu podceňovať. Ak aj nemáte pri celiakii žiadne príznaky a nepodstúpite potrebnú liečbu, časom sa môžu vyvinúť komplikácie.

Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je plán stravovania, ktorý vylučuje potraviny obsahujúce lepok. Je nevyhnutná na zvládnutie príznakov a symptómov celiakie či iných zdravotných stavov spojených s lepkom.

Ak chcete dodržiavať bezlepkovú diétu, treba sa vyhnúť potravinám s lepkom a zároveň si vybrať náhrady, ktoré poskytujú dostatočné živiny pre vaše zdravie. Verte, že aj bez lepku si môžete pochutnať na dobrom a jedle, ktoré bude zaručene chutiť celej rodine.

Lepok nie je vo vašej strave nevyhnutný a možno ho nahradiť inými potravinami. V supermarketoch a obchodoch so zdravou výživou je k dispozícii veľa bezlepkových verzií bežných potravín, ako sú cestoviny, základy pizze aj chlieb.

Mnohé potraviny, ako je mäso, zelenina, syr, zemiaky a ryža, prirodzene neobsahujú lepok, takže ich stále môžete zaradiť do svojho jedálnička. Dietológ vám pomôže určiť, ktoré potraviny sú pre vás bezpečné a ktoré nie. Ak si nie ste istí, ako všeobecný návod môžete použiť nasledujúce zoznamy.

Potraviny obsahujúce lepok

Ak máte celiakiu, nejedzte nasledujúce potraviny, pokiaľ nie sú označené ako bezlepkové:

  • obyčajné cestoviny a pečivo
  • obilniny obsahujúce glutén: pšenica, raž, jačmeň, ovos, tritikal, bulgur, kamut
  • polotovary obsahujúce pšeničnú múku, múčniky, dezerty, keksy, cereálie, tyčinky, oplátky a iné
  • sójová omáčka vyrábaná so pšenicou, niektoré šalátové dresingy, práškové omáčky, polievky
  • pivo, instantné kávy sladené jačmenným sladom

Je dôležité vždy kontrolovať štítky na potravinách, ktoré kupujete. Mnohé potraviny (najmä spracované) obsahujú aditíva, ktoré obsahujú lepok. Lepok sa dokonca môže nachádzať aj v niektorých nepotravinových výrobkoch, ako sú rúže, poštové známky, zubná pasta, ústna voda, krémy a niektoré lieky.

Tip: Vedeli ste, čo musia spĺňať plasty a obaly prichádzajúce do styku s potravinami z pohľadu noriem a zákona?

Pretože zdravie je vždy na prvom mieste, zjednotila Európska únia označovanie alergénov, aby zaistila bezpečnosť pre občanov všetkých členských štátov. Pri nákupe teda musia byť výrobky vždy označené a upozorňovať na príslušné alergény. Na alergény musia upozorňovať aj prevádzkovatelia reštaurácií.

Lepok je v tomto zozname alergénov označený číslom 1.

Bezlepkové potraviny

Tieto potraviny prirodzene neobsahujú lepok:

  • väčšina mliečnych výrobkov ako je syr, maslo a mlieko
  • ovocie a zelenina
  • mäso a ryby
  • zemiaky, kukurica, ryža a ryžové rezance
  • bezlepkové múky
  • strukoviny: sója, šošovica, všetky druhy fazule, cícer, hrach
  • semená a orechy: ľanové, tekvicové, slnečnicové, chia, mandle, vlašské, kešu, lieskové orechy, para orechy, kokosové orechy a iné
  • minerálne a stolové vody, čaje, ovocné a zeleninové šťavy
  • káva
  • med, javorový sirup, trstinová melasa, trstinový hnedý cukor, slivkový sirup, kokosový sirup, ďatlový sirup, agávový sirup
  • maniok, amarant, quinoa

Bezlepkové náhrady

Mnohé položky, ktoré zvyčajne obsahujú lepok, majú bezlepkové alternatívy, bežne dostupné vo väčšine obchodov s potravinami, vďaka čomu je dodržiavanie bezlepkovej diéty oveľa jednoduchšie.

Nezabúdajte však, že minimálne spracované čerstvé potraviny sú kľúčovou súčasťou zdravej bezlepkovej diéty. Je veľmi dôležité, aby vaša strava bola založená najmä na ovocí, zelenine, mäse a iných skupinách zdravých potravín uvedených vyššie.

Tip: Viete, čím nahradiť cukor?

Mnohé komerčne dostupné produkty sú označené ako „bezlepkové“, ale nájdu sa aj také, ktoré nie sú; preto je dôležité správne čítanie štítkov. Je tiež dôležité si uvedomiť, že „bez pšenice“ nemusí nevyhnutne znamenať „bez lepku“. Buďte opatrní, pretože mnohé produkty sa môžu zdať bezlepkové, ale nie sú.

Tipy na bezlepkové recepty

Mandľová kaša

Suroviny na jednu porciu:

  • 2 dcl mlieka
  • 3 PL mletých mandlí
  • sladidlo podľa chuti
  • škorica, strúhaná horká čokoláda, lesné plody na dochutenie

Postup:

Mlieko s mandľami chvíľu povarte, oslaďte a podľa chuti ozdobte.

Kaša je bez klasickej múky, bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Vhodná na nutričné raňajky aj pre vegánov.

Tofu s cestovinami

Suroviny:

  • 250g tofu
  • 3 lyžice masla
  • rasca, soľ
  • 2,5 dl mlieka
  • vajce
  • 250g cestovín
  • štipka mletej papriky, korenie, petržlenová vňať

Postup:

Cestoviny uvarte v slanej vode, sceďte, osoľte a premiešajte s lyžicou masla a korením.

Rozmiešajte mlieko s vajcami a potom nim zalejte vrstvu cestovín preloženú s vrstvou tofu. Zapečte. Podávajte s hlávkovým alebo iným šalátom.

Zapekané cestoviny

Suroviny:

  • zelenina, ktorú máte poruke ( pór, mrvka, cuketa, zemiaky, paprika, šampiňóny, brokolica, zeler, cibuľa, paradajky)
  • soľ
  • olej
  • vajíčka
  • bylinky

Postup:

Zeleninu nakrájajte, osoľte, pridajte bylinky (bazalka, oregano) a pokvapkajte olejom. Potom všetko spolu premiešajte a dajte piecť na 200 stupňov do mäkka. Pred koncom pridajte rozmixované vajíčka s cesnakom, nechajte zapiecť.

Tipy na stravovanie bez lepku doma aj v reštauráciách

Nasledujúce tipy vám pomôžu predísť kontaminácii vo vašich vlastných potravinových prípravkoch doma a vyhnúť sa potravinám obsahujúcim lepok, keď jete vonku:

  1. Bezlepkové potraviny a potraviny obsahujúce lepok skladujte na rôznych miestach.
  2. Varné plochy a miesta na skladovanie potravín udržiavajte čisté.
  3. Dôkladne umyte riad a kuchynské vybavenie.
  4. Ak je to možné, prečítajte si menu reštaurácií online už vopred, aby ste si boli istí, že pre vás existujú možnosti.
  5. Jedzte v reštaurácii, keď je menej preplnená a dokáže lepšie uspokojiť vaše špecifické potreby.
  6. Vyhnite sa všetkým potravinám s lepkom a produktom, ktoré nie sú označené ako bezlepkové.
  7. Dbajte na dôležitosť pitného režimu.
  8. Pozor aj na kukuričné a ryžové produkty. Síce priamo neobsahujú lepok, ale niekedy môžu byť kontaminované pšeničným lepkom, ak sa vyrábajú v továrňach, kde sa vyrábajú aj pšeničné produkty. Takéto upozornenie hľadajte na štítku balenia.
  9. Nahraďte pšeničnú múku zemiakovou, ryžovou, sójovou, amarantovou alebo pohánkovou. Môžete tiež použiť kukuričnú múku alebo extrakt z tapiokového škrobu, ktoré fungujú aj ako zahusťovadlá.
  10. Kontrolujte etikety všetkých potravín. Lepok možno nájsť aj v potravinách, o ktorých by ste si nemysleli, že ho obsahujú:
  • Pivo
  • Bujónové kocky
  • Sirupy
  • Čipsy, zemiakové lupienky
  • Údeniny, párky, salámy a klobásy
  • Hranolčeky
  • Konzervy
  • Omáčky, dressingy a ďalšie
  1. Pozor aj na na bylinky, vitamíny, doplnky a probiotiká, aj tie totiž môžu obsahovať lepok.

Tip: Výživové doplnky versus potraviny – ako sa v tom vyznať?

  1. V reštaurácii oznámte obsluhujúcemu, že máte celiakiu. Opýtajte sa na zložky potravín, ako sa jedlo pripravuje a či je k dispozícii bezlepkové menu. Požiadajte o rozhovor so šéfkuchárom, ak by ste chceli viac podrobností o menu.
  2. Vezmite si občerstvenie alebo obedový box so sebou, ak si nie ste istí, či budú k dispozícii bezlepkové možnosti, keď ste mimo domova.
  3. Diskutujte o svojej diagnóze s priateľmi a rodinou alebo so školou vášho dieťaťa, ak je postihnuté vaše dieťa.

Bezlepková diéta je pre ľudí s celiakiou celoživotnou nevyhnutnosťou. Dodržiavanie diéty a vyhýbanie sa krížovej kontaminácii vedie k menšiemu počtu symptómov a komplikácií choroby. Ak si však na ňu zvyknete a naučíte sa ju využívať vo svoj prospech, nové pravidlá stravovania vám prinesú aj mnoho inšpirácie a vnesú do vášho života viacero zdraviu prospešných zvykov.

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista