Červená repa zažíva svoj slávny návrat na naše stoly. Niet divu: je totiž nabitá vitamínmi a minerálmi, má nádhernú farbu, jedinečnú chuť a ide pripraviť na množstvo spôsobov. A skvelé je, že ani teraz na sklonku zimy nestráca nič zo svojej sladkastej zemitej chuti, na rozdiel napríklad od paradajok.
Ak ste ju zatiaľ nevyskúšali, o veľa prichádzate. Pripravte si z tejto pôvodne stredomorskej zeleniny skvelú prílohu. Repu upečte, oživte tymianom, vlašskými orechmi a kozím syrom a repe navždy podľahnete.
Na štyri porcie si pripravte tieto ingrediencie:
- 6 buliev červenej repy,
- 60 g strúhaného kozieho syra,
- hrsť vlašských orechov,
- 2 lyžice tymianu,
- 2 lyžice masla,
- štipku soli a korenia.
Ako postupovať?
- Červenú repu starostlivo umyte a zbavte ju zvyškov hliny a piesku.Neošúpané celé buľvy poukladajte do pekáčika vyloženého papierom na pečenie, aby sa nedotýkali a mohol okolo nich voľne prúdiť vzduch.
- Pekáčik vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte klasicky pri súčasnom hornom a spodnom ohreve asi 45 minút.Potom znížte teplotu na 140 °C a pečte ešte ďalších 30 minút, kým sa repa nerozvonia a nebude krásne mäkká.Môžete si prácu uľahčiť – niektoré rúry umožňujú nastaviť pečenie v krokoch, takže nemusíte strážiť čas a všetko nastavíte na začiatku.
- Opečenú červenú repu ošúpte a rozkrájajte na väčšie kusy.
- V panvici rozohrejte maslo a sprudka kocky červenej repy osmažte.Dochuťte soľou a korením.Pridajte nasekaný tymian.Podávajte s nadrobeným kozím syrom a hrubo nasekanými vlašskými orechmi ako prílohu alebo teplý šalát.
Tip na výkonnú rúru s pečením v krokoch
Kombinovaná rúra Gorenje BOP798S54X s programovacím modulom ProCook je vybavená prednastavenými programami a funkciami a taktiež teplotnou sondou. Dokáže vyvinúť teplotu až 300 °C. Má patentovaný klenutý vnútorný priestor po vzore starých kamenných pecí, ktorý spolu s cirkuláciou vzduchu MultiFlow 360° zaručuje profesionálne rovnomerné pečenie aj prípravu viacerých pokrmov naraz bez zmiešania vôní a chutí. Má aj funkciu na pečenie v dvoch alebo troch krokoch, kedy nastavíte spôsob ohrevu, teplotu a čas na začiatku, aby ste počas prípravy pokrmov už nemuseli nič meniť – hodí sa to pri príprave jedál, ktoré vyžadujú zmeny teploty, napríklad chleba alebo lasagní. Nechýba ani program na automatické pečenie mäsa so sondou, pomalé pečenie, šetrné rozmrazovanie, ohrev tanierov a mnoho ďalších. Ku komfortu prispieva postupné tlmené dovieranie dvierok rúry a teleskopické plnovýsuvy na dvoch úrovniach. Vnútro rúry je z mimoriadne odolného 100% smaltu SilverMatte. Praktická je aj ochrana nerezových častí povrchu proti odtlačkom prstov alebo pyrolitické automatické čistenie vnútra bez použitia chémie. Rúra stojí 769 EUR.