Zdielajte
Ako tyčový mixér pomáha v zachovaní vitamínov
Ako tyčový mixér pomáha v zachovaní vitamínov

Strava je neodmysliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. Naším cieľom by malo byť jesť základné, teda minimálne priemyselne spracované potraviny. Práve v nich sa nachádza najviac výživných látok, ako napríklad vitamínov, ktoré potrebujeme pre optimálne fungovanie.

Ak preferujete zdravú stravu, chcete byť fit a milujete prípravu pokrmov doma, zíde sa vám tyčový mixér. Aj tento praktický pomocník v domácnosti, podobne ako naparovacia žehlička, vám pomôže zefektívniť domáce práce a prinesie benefity navyše. V prípade tyčového mixéra je to zachovanie vitamínov v potravinách.

Vitamíny sú citlivé na teplo, vodu i vzduch

Skôr, ako sa pozrieme na to, ako ponorný mixér pomáha pri zachovaní vitamínov v strave, predstavíme si, čo všetko má vplyv na stratu živín z potravín. Azda najjednoduchší príklad je ovocie a zelenina. Ak sú dlhodobejšie vystavené teplu, vzduchu či vode, obsah výživných látok sa znižuje. Platí to najmä pre vitamíny rozpustné vo vode, napríklad vitamín C.

Ak ovocie a zeleninu s vitamínom C strúhate či režete kovovou kuchynskou pomôckou, obsah vitamínu C sa znižuje zhruba o 6 percent. Zbavujete ovocie či zeleninu šupky? Prichádzate zhruba o 60 percent céčka. Tento vitamín je totiž najčastejšie zastúpený v šupke a tesne pod ňou.

Takisto platí, že dlhé umývanie ovocia či zeleniny a pôsobenie vyššej teploty vedie k stratám tohto dôležitého vitamínu a antioxidantu. To znamená, že vplyvom tepla, svetla a kyslíka sa obsah céčka v potravinách znižuje. Varenie, dusenie, pečenie, zmrazovanie i rozmrazovanie má vplyv na obsah väčšiny vitamínov rozpustných vo vode.

Tyčový mixér dokáže viac ako rozmixovať ingrediencie

Ponorný mixér s pestrou paletou nadstavcov skráti čas varenia, pokrmom dodá dokonalú štruktúru, ušetrí vašu energiu a pomôže so spracovaním potravín tak, aby v nich zostalo zachovaných maximum výživných látok.

Z hľadiska zachovania vitamínov je jednou z kľúčových výhod používania tyčového mixéra schopnosť spracovať potraviny rýchlo a efektívne bez toho, aby boli dlho vystavené teplu a vzduchu.

Najlepší a najvýkonnejší ponorný mixér Braun MultiQuick 9 má výkonný 1200-wattový motor a technológiu ActivBlade. Tie zaručujú rýchle rozmixovanie ovocia a zeleniny do polievok, omáčok či smoothies. Kratší čas mixovania a znížená expozícia vzduchu pomáhajú zachovávať v potravinách živiny.

Máte možnosť vybrať si z 3 režimom výkonu. Nízka rýchlosť poslúži na mixovanie mäkkých surovín, vysoká rýchlosť pomôže rozmixovať tvrdé ingrediencie. Vďaka pulznej rýchlosti dochádza k rovnomernému nasekaniu surovín. Zároveň nie sú vystavené teplu, ktoré sálajú s bežných kuchynských mixérov.

Tyčový mixér Braun ponúka možnosť vybrať si zo 17-tich inovatívnych nadstavcov, ktoré dokážu krájať, sekať, miesiť, mixovať, drviť ľad a tak ďalej. Jednoducho si zvoľte také, ktoré najčastejšie využijete v kuchyni.

Tipy, ako zachovať v ovocí a zelenine čo najviac živín

Okrem rýchleho a šetrného spracovania potravín ponorným mixérom, sa oplatí dodržiavať aj ďalšie pravidlá, ktoré podporia zachovanie vitamínov v potravinách.

Kľúčové je používať čerstvé a kvalitné suroviny, ideálne od slovenských farmárov z lokálneho zdroja. Platí, že čím čerstvejšie suroviny použijete, tým viac biologicky aktívnych látok obsahujú.

Z ovocia, zeleniny a ani zemiakov neodstraňujte šupku, pretože tá je nabitá výživnými látkami. Ak pripravujete polievku či smoothie, suroviny dôkladne umyte a použite ich celé.

Dôležité je mixovať, sekať, krájať či rezať ovocie a zeleninu krátko a jemne. Ak máte k dispozícii tyčový mixér so správnymi nadstavcami, máte v tomto smere po starostiach.

Pre zachovanie vitamínov je dôležité pripravené pokrmy vhodne skladovať. Vložte ich do hermeticky uzatvorených nádob a dajte do chladničky, poprípade zamrazte. V kontakte so vzduchom totiž dochádza k strate živín.