Zdielajte

Kuchárske remeslo je jedným z najstarších na svete a v podaní niektorých majstrov šéfkuchárov ide naozaj o umenie. V minulosti bol kuchár veľmi uznávaný a tí najlepší boli povýšení do šľachtického stavu. Prvotným a hlavným cieľom každého (i laického) kuchára je naplniť prázdne žalúdky. To je možné rozličnými spôsobmi, respektíve rozlične zhotovenými a naservírovanými jedlami, ktoré sa tiež odlišujú nielen svojim obsahom, konzistenciou, ale i vzhľadom, kvalitou a chuťou. A o to nám ide. Aby sme sa dostali k chutnému a dobre vyzerajúcemu jedlu. Túto kombináciu Vám zaručia aj nasledujúci šéfkuchári, ktorí sú majstrami vo svojom odbore.

Najlepší kuchári bývajú ocenení michelinovskou hviezdou, ktorá jasne napovedá, s kým máte tú česť. V Sprievodcovi Michelin, ktorý je najstarším a najznámejším sprievodcom hotelov a reštaurácií, sú zapísané reštaurácie, ktoré patria k tým najluxusnejším, najlukratívnejším a najlepším svojho druhu. Je vydávaný každý rok.

Jamie Oliver – postrach školských jedální a jeden z najsympatickejších britských kuchárov. Zviditelnili ho najmä jeho relácie o varení, vďaka ktorým precestoval veľký kus sveta a učil variť rôzne skupiny ľudí, medzi nimi aj talianskych mníchov. Pochváliť sa môže titulom Sir, ktorý dostal od britskej kráľovnej Alžbety za propagovanie britskej národnej kuchyne. Jeho veľkým a dlhoročným úsilím je zmena stravovacích návykov a životného štýlu detí. Navštevuje školské jedálne po celej Veľkej Británii a odovzdáva kuchárom cenné rady i praktické ukážky ohľadom zdravej stravy pre deti. Sám je otcom 4 detí, ktoré mu často pomáhajú pri príprave rodinného jedla. Je aj autorom niekoľko desiatok kníh o varení, ktoré sa hneď stali obľúbenými a vyhľadávanými.

Španiel Ferran Adria začínal ako hotelový umývač riadov v jednom malom katalánskom mestečku neďaleko Barcelony. Od šéfkuchára sa tu naučil variť národné špeciality a v 19 rokoch nastúpil do armády, kde pracoval ako kuchár. Z kuchára v španielskej reštaurácii El Bulli sa vypracoval na šéfkuchára a jeho umenie neostalo nepovšimnuté. Päťkrát za sebou bola táto reštaurácia britským magazínom Restaurant označená ako najlepšia na svete. Keďže v kuchyni vytvára niekedy doslova divoké kombinácie, ako napríklad mandľový sorbet s cesnakom, čučoriedková zmrzlina s príchuťou tabaku alebo vanilková zemiaková kaša, bol spočiatku kritizovaný za veľké množstvo prídavných látok, aróm a farbív, ktoré používa.

Pražská reštaurácia Allegro sa dočkala úspechu pod vedením česko-talianskeho šéfkuchára Andreho Accordiho, ktorý jej zabezpečil prvú michelinovskú hviezdičku. Andrea sa už  v Taliansku vyučil za kuchára, do sveta ho zlákali nové skúsenosti, zážitky, nové kultúry a s tým spojené nové kuchyne a jedlá. Budúcnosť kuchára mu predpovedala už jeho mama, ktorá jedného dňa prišla za ním s varšekou v ruke a so slovami: „To je tvoja budúcnosť.“ Bola mu prvotnou inšpiráciou a pomocu v jeho začiatkoch.

Gordon Ramsay, britský šéfkuchár známy vďaka reality show Hell’s Kitchen a Kitchen Nightmares. O Gordonových schopnostiach svedčí neuveriteľných 12 michelinovských hviezd. Paradoxom je, že ako mladý začínal s futbalovou kariérou, v ktorej však kvôli vážnejším zraneniam nemohol pokračovať. V kuchyni mu však patrí VIP miesto.

Zdroj: topzine.cz

Foto: telegraph.co.uk, tyden.cz, macrobioticamediterranea.es, alimentipedia.it