Cupcake je malá torta, pripravená na podávanie jednej osobe. Pôvodne sa piekli v malých čajových šálkach a odtiaľ pochádza aj ich názov. Rovnako ako u väčších tort ich môžete dokončiť najrôznejšími polevami, ozdobami, ovocím aj naplniť krémom. A touto sladkou minibodkou potešiť niekoho, koho máte naozaj radi. Máme pre vás zvlášť zvodný recept od autorky blogu Kapka medu. Určite ho doma vyskúšajte – nielen na Valentína!
Doba prípravy: 40 minút
Doba pečenia: 20 minút
Na 12 ks si pripravte tieto suroviny:
na cesto:
- 2 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 100 g špaldovej múky
- 130 g práškového cukru
- 1 lyžičku citrónovej kôry
- 80 ml oleja (repkového)
- štipku drvenej vanilky
- 150 ml smotany (12%)
na zdobenie:
- 500 g mascarpone
- 50 g bielej čokolády
- 60 g marcipánu alebo fondánu
- červené potravinárske farbivo
A ako postupovať?
Do misy vyklepnite vajcia. Pridajte cukor a šľahajte do svetlej a nadýchanej peny. Potom postupne pridávajte hladkú a špaldovú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pridajte citrónovú kôru, vanilku a potom prilejte olej a smotanu. Ušľahajte hladké cesto.
Formu na muffiny vyložte papierovými košíčkami a do každého nalejte cesto do dvoch tretín výšky. Plech vložte do rúry predhriatej na 180 °C na prostrednú úroveň a pečte pri teplovzdušnom režime približne 20 minút. Potom nechajte tortičky vychladnúť.
Medzitým posypte pracovnú dosku troškou práškového cukru. Na ňom potom vyváľajte marcipán alebo fondán. Pokiaľ máte valček so vzorom, môžete ho použiť na záver. Srdiečka dajte do chladu. Bielu čokoládu nalámte na kúsky a nechajte ju rozpustiť vo vodnom kúpeli. Potom ju zašľahajte do mascarpone. Hotovým krémom naplňte zdobiace vrecko s ozdobnou špičkou a vychladnuté koláčiky ozdobte. Každý cupcake nakoniec dozdobte ešte srdiečkom.
Tip: Pokiaľ majú byť tortičky rovnomerne upečené, je potrebné, aby v rúre skutočne dobre prúdil vzduch. Dôležitú úlohu zohráva riešenie vnútorného priestoru. Napríklad rúry MORA majú z tohto dôvodu klenuté vnútro po vzore starých kamenných pecí – vzduch prúdi okolo pokrmu zo všetkých strán a nie je potrebné plech počas pečenia „otáčať“.
Erika a blog Kapka medu
Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila v blogu s poetickým názvom Kapka medu. „V bežnej prevádzke sa snažím variť tak, aby mi varenie nezabralo veľa času, ale napriek tomu nikoho neoklamem. Nikdy v pokrmoch nechýba voňavé korenie a bylinky na doladenie pre chuť aj pre oko. Varím z dostupných surovín. Rada používam sezónne suroviny. Zlatou bodkou podľa mňa je, ako sa pokrm podáva. Vždy sa snažím o to, aby jedlo vyzeralo na tanieri pekne a dozdobím ho. A je jedno, či sú to obyčajné cestoviny alebo mäso na nedeľu, ktoré sa pieklo niekoľko hodín. Jedlo má mať chuť, vôňu aj farby,“ hovorí Erika.
Ak hľadáte spoľahlivú všestrannú rúru, nemala by vám ujsť MORA VT 779 BX s patentovaným klenutým vnútorným priestorom pre ideálne a rovnomerné pečenie. Rúra má pätnásť rôznych programov vrátane zapekania, rozmrazovania, udržovania teploty pokrmu alebo pečenia veľkých kusov mäsa. Tí, ktorí radi skúšajú nové recepty, ocenia program na pozvoľné pomalé pečenie pri nízkej teplote. Nechýbajú ani automatické programy a možnosť zavárania v rúre. Praktické je čistenie EcoClean pomocou pary z vody naliatej do pekáča, manipuláciu s horúcimi pokrmami uľahčujú dokonca tri teleskopické výsuvy. Odporúčaná cena je 499 €.