Zdielajte
5 tipov pre stravovanie pri chorobe DNA
5 tipov pre stravovanie pri chorobe DNA

Choroba dna, známa aj ako pakostnica, je nepríjemné ochorenie, ktoré je spôsobené poruchou metabolizmu kyseliny močovej. Ta sa ukladá v kĺboch a obličkách, čo spôsobuje bolesť. Príčinou je nesprávne stravovanie a príliš vysoká konzumácia mäsa.

Bohužiaľ sa dnes sa táto choroba vyskytuje čoraz častejšie. Pri liečbe je okrem liekov dôležité dodržiavať diétu a zmeniť svoju zivotospravu. Ako sa správne stravovať pri DNE, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré naopak nie?

5 tipov alebo na čo myslieť pri stravovaní

Stravovanie pri chorobe DNA nepatrí k typickým trendovým diétam, ako napríklad keto diéta a nebude od vás vyžadovať ani žiadnu drastickú redukciu prijímania potravy. Vzhľadom k tomu, že problémy s touto chorobou sú zväčša zapríčinené nadmernou konzumáciou nevýhodných potravín, bude nevyhnutné upraviť si váš jedálniček aj vašu životosprávu.

Jedzte pravidelne

K prvej zmene pri tejto diete je začať jesť pravidelne a rozdeliť si stravu na menšie porcie, teda minimálne 5 jedál denne. Taktiež myslite na to, že vďaka strave máte dostatok energie na činnosti, ktoré musíte počas dňa vykonať. Preto vám neodporúčame vynechávať porcie jedla a zabúdať na raňajky či desiaty.

Obmedzte mäso a výrobky s vysokým obsahom purínov

Ak trpíte chorobou dna, táto zmena v stravovacích návykoch, môže byť pre vás veľmi prospešná. Mäso a potraviny s vysokým obsahom purínov totiž prispievajú k tvorbe kyseliny močovej. Počas diéty by ste určite mali vylúčiť konzumáciu napríklad vnútorností, niektorých druhov rýb a morských plodov.

S konzumáciou mäsa nemusíte úplne prestať, no bolo by vhodné ju aspoň obmedziť a vyhnúť sa pojedaniu mäsových výrobkov vo forme konzerv, salámy, párkov a údenín. Okrem toho každodenná konzumácia mäsa a mäsových výrobkov nie je vhodná či už pre vaše zdravie, ale aj životné prostredie.

Ak nemáte v pláne mäso úplne vyradiť, skúste aspoň bezmäsité dni. Je to aj skvelá možnosť pre detox vášho organizmu. Miesto mäsa však nezabudnite zaradiť do jedálnička iné zdroje bielkovín, napríklad strukoviny, tvaroh, vajcia, quinoa či orechy.

Jedzte viac ovocia a zeleniny a celozrnných potravín

V diéte pri chorobe DNA by vám nemala chýbať ani dostatočná konzumácia ovocia a zeleniny. Tieto potraviny sú najlepšími zdrojmi vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných prospešných látok. Ovocie sa skvele hodí na desiatu alebo olovrant. So zeleninu si môžete pripraviť rôzne šaláty, môžete ju pridať do koláčov alebo smoothies, či ju naservírovať namiesto prílohy.

Vedeli ste, že…

…k ovociu, ktoré pomáha vylučovaniu kyseliny močovej z tela sú čerešne, višne, čučoriedky či ríbezle?

Okrem toho nahraďte potraviny z bielej múky celozrnnými, ktoré sú omnoho výživnejšie. Celozrnné potraviny sú taktiež plné minerálov a dobre vás zasýtia. Celozrnné potraviny obsahujú veľa vlákniny, ktorá je dôležitá pre dobré trávenie a udržiavanie správnej hladiny cholesterolu. Pri pečení a varení využívať celozrnné múky. Do jedálnička pridajte celozrnný chlieb, pečivo aj cestoviny.

Myslite na pitný režim

Aj pitný režim má v diéte svoj význam a jeho dodržiavanie pri DNE je mimoriadne dôležité. Pri nedostatočnom pitnom režime môže dôjsť až k obličkovým zdravotným komplikáciám.

Doprajte vášmu telu dostatočné zavodnenie organizmu vhodnými tekutinami, čo bude mať za následok vylučovanie kyseliny močovej. Odporúčame pitie čistej vody, alkalických minerálnych vôd a nesladených bylinkových čajov. Vyhnúť by ste sa však mali konzumácií alkoholu, ktorý taktiež zapríčiňuje zvyšovanie koncentrácie kyseliny močovej v krvi.

Menej soľte a slaďte

Pozor by ste si mali dávať aj na prísun soli. Nadmerné solenie škodí nielen srdcu, cievam, obličkám, ale môže viesť aj k vysokému tlaku a zadržiavaniu vody v organizme. Myslite na to, že aj spracované potraviny, pochutiny a polotovary obsahujú soľ.

Aj s cukrom by ste mali zaobchádzať opatrne. Biely cukor by ste v ideálnom prípade mali úplne nahradiť zdravšími sladidlami. Najzdravšie by však bolo sladiť, čo najmenej.

Ako sa stravovať pri DNE?

Nevhodné potraviny pre diétu pri DNE:

Pri DNE je kľúčové, aby bola vaša strava pestrá a založená na potravinách s nízkym obsahom purínov. Je dobré obmedziť konzumáciu mäsa, vnútorností a alkoholu. Pretože práve tieto potraviny obsahujú veľmi vysoké množstvá purínov. Ďalej sa odporúča výrazne obmedziť alebo úplne vyradiť:

  • červené mäso, mäsové vývary, vnútornosti
  • ďalšie mäsové výrobky – salámy, párky, údeniny, konzervy
  • ryby a morské plody
  • strukoviny – šošovica, fazuľa
  • zelenina – špenát, kapusta, chren, cesnak, ružičkový kel
  • biela múka a výrobky z nej
  • polotovary
  • potraviny s vysokým obsahom soli a cukru
  • čokoláda
  • sladené nápoje
  • alkohol – najmä destiláty, červené víno, pivo
  • dochucovadlá ako Maggi, sójová omáčka, majonéza, ostré korenie

Odporúčané potraviny pri DNE:

Aj keď je dôležité konzumovať tie potraviny, ktorými zmiernite príznaky tohto ochorenia, nemusíte sa obávať, že by ste počas diéty hladovali: Tu je zoznam vhodných potravín:

  • zelenina – vhodné sú takmer všetky druhy zeleniny
  • ovocie – všetky druhy ovocia, vhodné sú čerešne, ktoré pomáhajú znižovať hladinu kyseliny močovej v krvi
  • chudé hovädzie mäso, hydina, losos, tuniak
  • strukoviny v obmedzenom množstve a zriedka
  • mlieko a nízkotučné mliečne výrobky, kyslomliečne výrobky
  • celozrnné pečivo, cereálie
  • celozrnné cestoviny
  • hnedá ryža, zemiaky
  • orechy a semená
  • rastlinné oleje
  • čaj, minerálne vody

Jedálniček

Jedálniček

Potraviny, ktoré by ste mali jest a ktorým by ste sa mali vyhnúť sme vymenovali a aj strava pri dne môže byť veľmi pestrá a chutná. Ako inšpiráciu pre vás máme tip na jedálniček.

1. deň

  • Raňajky: nízkotučný biely jogurt, maliny, ľanové semienka
  • Desiata: čerešne
  • Obed: pečené zemiaky s dusenou zeleninou
  • Olovrant: biely jogurt, tmavý rožok
  • Večera: celozrnné cestoviny s bazalkovým pestom a parmezánom

2.deň

  • Raňajky: ryžový chlebík s cottage cheesom alebo tvarohom
  • Desiata: oriešky
  • Obed: kurací prírodný rezeň, varené zemiaky, dusená zeleninou
  • Olovrant: banán alebo smoothie s acidofilným mliekom
  • Večera: brokolicová polievka s krutónmi

3. deň

  • Raňajky: rastlinné maslo, cherry paradajky, tmavý chlieb
  • Desiata: jablko
  • Obed: dusený losos na bylinkách, hnedá ryža, zeleninový šalát
  • Olovrant: biely jogurt, pomaranč
  • Večera: zapekaný karfiol, varené zemiaky

O dôležitosti pitného režimu sme sa už zmienili vyššie. Ale je tu ešte niečo, čo nemožno zabudnúť – pohyb. Do vášho každodenného života zaraďte aj dostatok pohybu, minimálne vo forme chôdze aspoň 30 minút denne. Postupne môžete pridať aj ďalšie cvičenie ako plávanie, turistika, aerobic či tanec.

Riaďte sa radami a odporúčaniami vášho lekára.

Dominika Blchová, SEO služby a copywriting