Zdielajte

Medzi doma vyrábanými destilátmi môjho starého otca býva vínovica rozhodne outsiderom. Lenže akonáhle preniknete do chutí kvalitných destilátov zistíte, že je vlastne všetko úplne inak. Príkladom je symbol slnečného Grécka – Metaxa. Tento destilát sa vyrába z troch druhov hrozna, ktorého bobule sú prirodzene vysúšané na hrejivom stredomorskom slnku. Po destilácii dochádza k zreniu po dobu minimálne troch rokov v dubových sudoch. Dlhšie zrenie pridáva Metaxe vzácne hviezdičky. A tak sa môžme stretnúť aj s päťhviezdičkovou, sedemhviezdičkovou alebo dokonca s dvanásťhviezdičkovou Metaxou. Po dozretí destilátu stále ešte nie je chuť Metaxy považovaná za úplnú. K mladším ročníkom sa pridávajú archívne muškátové vína (nie je tomu tak napríklad u dvanásťhviezdičkovej Grand Olympian Reserve) a chuť sa ešte cibrí špeciálnou zmesou gréckych bylín. A Metaxa dostáva ešte ďalší polrok na zrenie, kedy sa všetky tieto chute vzájomne spoja a Mataxu tak definitívne odlíšia od klasického brandy.

Voňavá a nasladlá chuť Metaxy je zahalená tajomstvom

Keď v roku 1888 Spyros Metaxas prišiel s destilátom, ktorý je zmesou brandy, špeciálneho korenia a vína, asi netušil, že sa z nápoja stane jeden zo symbolov Grécka. Zatiaľ čo si turisti grécke pamiatky vychutnávajú vizuálne, Metaxa poskytuje zážitok chuťový. A aj keď je jej základom vlastne brandy, vďaka tajnej zmesi korenia má Metaxa úplne inú chuť. Základ chuti získava podobne ako brandy zretím v dubových sudoch. Tie sa vyrábajú z francúzskych dubov, koré charakterizuje menšia pórovitosť drevitej hmoty. Prenos chutí medzi drevom a destilátom je pomalší a znalci potvrdzujú, že destilát tak získava omnoho rafinovanejšiu chuť.

Zatiaľ čo základ destilátu pre Metaxu získava svoju dubovú arómu v sudoch, zrejú v sudoch od Metaxy kvalitné biele vína, ktoré sa následne s destilátom zmiešajú. Toto bohaté víno s karamelovou farbou typickou pre moschatto vína charakterizuje sladká a bohatá chuť s vôňou levandule, bielych ruží, sušeného ovocia i s náznakmi korenistých vôní.

Tajomstvom zahalená je však predovšetkým tretia fáza výroby Metaxy. Tá, ktorá je strážená ako výrobné tajomstvo a pozná ju len minimum zasvätených. V tejto časti sa do destilátu pridáva korenie, ktoré mu dáva výslednú unikátnu chuť. Znalci v chuti poznávajú náznaky škorice, muškátového oriešku, čierneho korenia, bobkového listu, ale aj vôňu ruží.

Len originálna Metaxa vám poskytne originálny zážitok chuti

Podobne ako iné destiláty, aj Metaxu je nutné nakupovať z osvedčených zdrojov. A za kvalitnou nemusíte cestovať len do Grécka. Kúpite ju aj u nás. Mnoho variánt kvalitnej Metaxy ponúka Svetnapojov.sk. Kúpite tu kvalitná 3*, 5*, 7* aj 12* Metaxu, ale aj iné špeciality. Napríklad originál Meta Ouzo je charakteristická horkosladkou chuťou, ktorú jej dodáva živica zo stredomorských stromov. Unikátna je Mataxa AEN, vhodná pre skutočných fajnšmekrov a špeciálne príležitosti. Tento viac ako 80 rokov starý destilát bol vyrobený v limitovanej sérii 1888 krištáľových fliaš naplnených zo sudu č. 1, čo je najstarší sud, v ktorom Metaxa po prvé zrela. Máte chuť ochutnať?