Zdielajte

Pri výbere hrncov panuje dnes mimoriadny pretlak ponuky. Hrnec sa ponúkajú v klasickej podobe smaltovaného riadu aj moderne a hygienicky vyzerajúcej nerezovej ocele.

Výber je tak široký, že azda neexistuje kombinácia tvaru, objemu pokrievky, ktorá by ešte nebola vymyslená.

Je však niekoľko bodov, na ktoré si treba dať pozor. Pokiaľ používate plynový sporák, nemusíte o výbere príliš uvažovať. Ak sa však spoliehate na indukciu, nezabudnite že musíte vybrať len také hrnce, ktoré sú feromagnetické a teda budú na indukčnej platni fungovať.
Naopak, ak používate plynový sporák, skontrolujte si, či hrniec nemá uši vyrobené z plastu, prípadne plastom potiahnuté. Aj keď tieto plasty odolajú vysokým teplotám, priame vystavenie plynovému plameňu zrejme nezvládnu.

Rovnako je treba dávať pozor napríklad na plastové madlá pokrievok. Tie síce nie sú vystavené plameňu, ale v prípade zohrievania jedla v rúre môže dôjsť k nepríjemnostiam. Apropo, pokrievky. Nerezové či smaltované sú zvyčajne odolnejšie voči pádu, ak si však vyberiete sklenenú pokrievku s dobre tvarovaným madlom či uchom, nemal by nastať žiadny problém. Sklenené pokrievky majú jednu nespornú výhodu. Pre kontrolu stavu vareného či sušeného jedla nemusíte zdvíhať pokrievku. To znamená úsporu času, ale aj tepla. Pokiaľ nemáte extrémne priestorovo úspornú kuchyňu, je lepšie obzerať sa pri jej zariaďovaní po sadách riadu. Sady riadu sú zvyčajne cenovo výhodnejšie, ako keby ste kupovali hrnce a pokrievky po jednom kuse. A kuchyňa má spĺňať aj isté estetické kritériá. Jednou z ciest, ako ich dosiahnuť, je mať sadu riadov rovnakých tvarov od jedného výrobcu.

Samostatnou kapitolou sú tlakové hrnce. Tie dôsledne využívajú skutočnosť, že pri vyššom tlaku sa zvyšuje aj bod varu kvapaliny. Takže tlakovom hrnci dokážeme ako v laboratóriu donútiť vodu, aby dosiahla podstatne vyššiu teplotu k bodu varu a tak uvarila potraviny skôr. Aj keď sa tlakový hrniec používa pomerne zriedkavo, pri správnom (a najmä častejšom) používaní sa jedná o zariadenie, ktoré prináša nielen chutné pokrmy, ale aj úsporu energie a teda aj nákladov na varenie. A to až o 60 percent.